DVD ”Matkusta Syvärille- isäni jatkosota”, 76 min, kuvasuhde 16:9, ääni DD 2.0.

Dokumentti sai vuonna 2017 erittäin myönteisen vastaanoton ja oli osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa. DVD-painosta on vielä saatavilla. Videon nimenä voisi yhtä hyvin olla esim. Forssan patteriston sotapolku jatkosodassa. Isän sota toimii vain punaisena lankana tarinassa ja tapahtumat asetetaan laajempaan asiayhteyteen aina armeijakunnan ja divisioonan tasolle saakka lukuisin karttaesityksin ja animaatioin sekä haastatteluin. Dokumentti antaa havainnollisen kuvan sekä hyökkäysvaiheen että torjuntataistelujen osalta tapahtumien kulusta. Samalla se on kunnianosoitus veteraaneille ja koko sodan kokeneelle sukupolvelle.

Dokumentti valottaa isän sotapolun vaiheet myös sodanjohdon näkökulmasta

Videodokumentti on samalla kertomus Forssan patteriston III/KTR3, Lounais-Hämeen rykmentin JR 23 ja koko Ilvesdivisioonankin 5.D sotapolusta 1941-1944. Tärkeimmät taistelut (1941:Korpiselkä, Tuulosjoki, Syvärin voimalaitos, 1944: puna-armeijan suurhyökkäys (kuvassa) ja Nietjärvi) kuvataan laajan, osin animoidun karttamateriaalin ja ilmakuvien avulla kokonaisuuden ymmärtämiseksi. Punaisena lankana on koko ajan isän sotapolun kuvaus Forssan Matkusta Syvärille ja takaisin. Kuvamateriaali on pääosin SA-arkistokuvia täydennettynä sotaveteraanien kuvilla sekä sota-aikaisilla elokuvaleikkeillä sekä taistelupaikkojen videoinnilla.

Tilanne Lotinanpellon lohkolla 21.6.1944 puna-armeijan suurhyökkäyksen alettua

Vänrikki Matti Anttila Er.P.15

Tykkimies Eero Siivola Rs.psto 24

Tykkimies Pentti Aro 9./KTR3

Tykkimies Tuomas Tapola 6./KTR3

Sotaveteraanit kertovat

Elämme viimeisiä vuosia, jolloin taistelut omakohtaisesti kokeneet veteraanit voivat olla kertomassa itse kokemuksistaan. Videolla haastatellut veteraanit olivat kaikki kokeneet kesän 1944 suurhyökkäyksen ja sitä seuranneet ankarat torjuntataistelut, joiden lopputuloksena hyökkäys kyettiin lopulta torjumaan U-asemassa Nietjärvellä. Pentti Aron postuumeja muistiinpanoja rintamalta lukee hänen poikansa Jorma Aro. Tuomas Tapola seurasi läheltä isäänsä 5.D komentaja kenraalimajuri Kustaa Tapolaa, joka sai Mannerheim-ristin ansioistaan kesän 1944 torjuntataisteluissa. Hän kertoo videolla ratkaisevista päätöksistä, jotka pelastivat Ilvesdivisioonan. Matti Anttila koki suurhyökkäyksen etulinjassa kaikkein rajuimmillaan. Eero Siivola ja Pentti Aro valottavat tapahtumien kulkua tykistön näkökulmasta.

Arvostelut

Video on Pekka Kansasen kunnianosoitus isälleen, mutta se on hyvin suuressa määrin kunnianosoitus myös III/KTR3:n ja JR23:n sekä sen jatkeena toimineen ErP15:n miehille ja heidän kauttaan koko veteraanijoukollemme.

Pasi Alho

Puheenjohtaja, Pirkanmaan Sotaveteraanipiiri

Aika tuhti ja detaljipitoinenkin. Hieno työ joka käy ihon alle.

 

Juhani Smolander

FT dos.

”Kokonaisarvio videosta: tosihyvä paketti sisältä ja päältä!”

Antti Numminen

Prikaatikenraali res.

Kiitos erinomaisesta dokumentista ja nopeasta lähetyksestä! Dokumentti on erittäin valaiseva ja koskettava – sen avulla tapahtumat ja tunnelmat avautuvat uudella tavalla.

 

Maritta Yläranta

FT, MMM

Hyökkäys etenee videon kartalla jouheasti. Valokuvat sekä viime vuonna tehdyt videovälähdykset aidoilta taistelupaikoilta täydentävät hyvin kokonaisuutta. Kerronta on mukaansa tempaavaa.

 

Juha Kosonen

Päätoimittaja, Akaan Seutu

Tosi hyvänlaatuinen ja selkeä sekä informatiivinen. Voi todella suositella kaikille, jotka vähänkin ovat kiinnostuneet sotahistoriasta tai isiensä sotateistä näillä suunnilla.

 

Timo Honkala

Kaupunkineuvos

Lehdissä