Huhtikuussa 2019 julkaistiin videodokumentti, Sibelius Sääksmäellä. Parivuotinen projekti toteutettiin Sibelius-kollegion luvalla ja Sääksmäen manttaalikuntasäätiön tuella yhteistyössä mm. Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja Hämeenlinnan lyseon sekä Lahisten kartanon, Annilan, Kantalan ja Kalalahden tilojen kanssa. Dokumentin lähdeaineistona olivat mm. nuoren Sibeliuksen autenttiset kirjeet Sääksmäen taloista sedälleen Pehr Sibeliukselle.

Musiikilla on dokumentissa suuri rooli jo siksikin, että Sibelius sävelsi ensimmäisen moniosaisen sävellyksensä Kalalahden talossa kesällä 1883. Se kuvaa säveltäjän luontosuhteen kehitystä sekä ensimmäisiä askeleita viulunsoitossa ja sävellystyössä ollen samalla myös tarina elinikäisestä ystävyydestä koulutoveri Walterin kanssa. Dokumentti on myös musiikillinen luontofilmi Vanajaveden kansallismaisemassa, joka on erityisen rakas Vanajaveden laakson kanta- ja kesäasukkaille.

Videodokumentissa on Sibeliuksen säveltämää musiikkia yli kolmasosa videon pituudesta ja lisäksi Jannen viulunsoiton harjoittelussa soittamia muita sävellyksiä. Jannen kirjeet Sääksmäeltä sedälleen Pehrille Turkuun avaavat Jannen sielunmaisemaa kouluaikana.

Saatavana DVD:nä ja teräväpiirtona myös Blu-ray-muodossa verkkokaupastamme. Levy on myynnissä myös Sibeliuksen syntymäkodissa Hämeenlinnassa sekä Valkeakoskella Myllysaaren museossa ja Päivölän opistolla. Valokuva: Maisema Lahisista v. 1855, Mathilda Wahlroos.

Levylle myönsi kesällä 2019 Sääksmäki-seura Sääksmäki-mitalin.

Katso esittelyvihko (pdf)

(aukeaa klikkaamalla kuvaa)